Европа

Няма опасност от наводнения в българския участък на река Дунав

От Euronews България Euronews България

Няма опасност от наводнения в българския  участък на река Дунав, след валежите в страните от Средна Европа. Въпреки че прогнозите са за значително повишение на нивото на водата през следващите седмици, това не крие риск от наводнения за населените места, категорични са  от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. За да бъдат спокойни хората, които живеят близо до брега, е осигурено денонощно наблюдение на реката.

Нивото на река Дунав  в българския  участък е далеч от критичните 9 метра, измерени като абсолютен рекорд през 2006 година.

Тази вълна, която се движи от горното течение на реката, навлиза вече и в нашия участък. Средно повишението е между 30 и 50 см на ден, като очакваме до средата на следващата седмица един воден стоеж при станция Русе до плюс 250 см, което е в диапазона от ниски към средни води.

Ивелин Занев-директор ИАППД /Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав/

До началото на октомври прогнозите са за постепенно повишаване на водното ниво до около 400-450 сантиметра. Това са обичайни стойности за този сезон, идеални за корабоплаване и не застрашават от наводнение българският бряг.

Директорът на Агенцията за поддържане на реката обясни, че причините за наводнението в горното течение на Дунав са необичайно голямото количество валежи, съчетани с много по-тясното речно корито.

Спецификата на реката в Долен Дунав, в който попада и нашият участък е, че тук реката е много по-широка, от 2 до 3 пъти по голямо е разстоянието между двата бряга и по тази причина може да поеме доста по-високи водни количества.

Ивелин Занев-директор ИАППД /Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав/

19 хидрометрични станции в българският участък отчитат нивото на реката на всеки 15 минути. Ако водният стоеж наближи 7 метра, алгоритъмът на действие изисква от Агенцията за проучване на река Дунав да уведомят всички институции, които отговарят за безопасността на населението.