Свят

Поройни наводнения засегнаха столицата на Мексико

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В продължение на повече от месец в Чалко, бедно предградие, югоизточно от Мексико Сити улици, домове и предприятия са наводнени. Районът годишно бива засегнат от сезонните наводнения, но според жителите тази година е била по-лоша. По данни на правителството на Чалко са засегнати повече от 2000 къщи и над 7000 жители. В някои райони водата е била дълбока до 160 сантиметра.

В продължение на шест дни детето ми повръщаше и имаше температура. Водих я при много лекари, но нито един не помогна. Едва когато се преместихме в друг район, тя се стабилизира. Все повече хора се разболяват от тази черна вода. Тя е пълна с отпадъци.

Гуадалупе Сараи Ислас Гарсия, жителка на Чалко

Експертите твърдят, че комбинацията от пропуски в отводняването и геоложката структура на района го прави по-уязвим за наводнения. Чалко е град с население над 40 хиляди души и от края на 80-те години на миналия век се разраства. Районът се превръща в един от най-големите градове в щата Мексико, но все още не разполага с основна водна и енергийна инфраструктура.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор омаловажи кризата в Чалко и заяви, че няма да посети зоната на бедствието. Местни, щатски и федерални служители работят в района, като използват масивни помпи за понижаване на водата, ваксинират жителите и осигуряват питейна вода. От уикенда властите съобщават, че няма останали наводнени улици и че са премахнали 245 тона тиня. Започнало е и почистването и дезинфекцията на 28 улици, засегнати от наводнението.

Изведнъж се сблъскахме с тези валежи, които бяха причинени от климатичните промени. Очевидно е, че на канализационната система й е липсвала поддръжка. Тези валежи се различават от предишните с които районът се е сблъсквал. Дъждовете бяха по-проливни и предизвикаха наводнения в ниските райони. А един от най-ниско разположените райони в Мексико сити е Чалко, защото е бил езеро.

Луис Замбрано, еколог в Университет на Мексико

Миналата година Мексико преживя и друга трагедия - ураганът Отис. Природното бедствие уби близо 50 души и разруши хиляди къщи.