Европа

Четири жертви на потопа в Румъния; наводнения в Чехия и Полша

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Четири са жертвите на водния потоп в Източна Румъния, информират от Главния инспекторат за извънредни ситуации. Първоначално местните и световните агенции съобщиха за петима загинали. От инспектората уточняват, че петата жертва е човек, починал преди два дни, но не вследствие на лошото време.

Циклонът “Борис”, връхлетял Европа, промени драстично времето в Румъния. Проливните дъждове и силният вятър причиниха щети в 19 селища в 8 окръга. Изкоренени са десетки дървета, които са повредили автомобили и са блокирали пътища.

Над 252 души са евакуирани до момента от най-тежко засегнатите окръзи – Галац и Васлуй. Повече от 5000 домакинства са засегнати. На места водата стига 1.70 м.

Чехия и Полша съобщават за наводнения, причинени от проливните дъждове.

Службите за извънредни ситуации в двете страни се подготвят от четвъртък за бедствено положение.

Силни валежи в Чехия по поречията на Елба и притока ѝ Вълтава доведоха до рязко покачване на нивата на тези реки. Властите обявиха опасност от наводнения от трета степен след повишаване на водното ниво в около 20 реки и потоци в страната.

Чешкото село Микуловце, близо до границата с Полша, беше наводнено в събота сутринта. От петък пожарникарите в южния град Ческе Будейовице изграждат бентове по Вълтава и притока ѝ Малше. Прегради са издигнати и в Прага.

Бурите са оставили без ток 60 000 домакинства в Чехия.

В Югозападна Полша преля река Бяла Глухоласка, в Ополското воеводство. Около 400 души от пограничния град Глухолази са били евакуирани.

Полската метеорологична служба очаква дъждовете да продължат. Северозападният Устецки край, чийто административен център е град Усти над Лабем, е най-засегнат. Там без ток са останали около 20 000 домакинства.