Свят

Руските сили са извършили мащабна въздушна атака срещу 15 региона в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Руските сили са извършили мащабна атака с дронове в 15 украински региона, като нанесоха щети на търговски и жилищни сгради. Това съобщиха местните власти. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 78 от 105 руски дрона по време на нападението, като още 23 вероятно са били засегнати от активно електронно заглушаване. По-рано руска управляема бомба удари пететажен жилищен блок в Харков, като предизвика пожари и рани най-малко 10 души. Същевременно атака в южната област Одеса повреди електропроводи. Това съобщи областният управител Олег Кипер. Работници възстановиха електрозахранването на повече от 3000 потребители, но още 2000 души остават без ток. От своя страна президентът Володимир Зеленски отново призова за повече средства за отбрана и прехващане на дронове.

Украйна отдавна казва на всички наши съседи и ключови партньори - трябва да си сътрудничим, трябва да работим заедно за свалянето на „Шахтьор“ и ракети, особено в районите в близост до държавите от НАТО. Това е напълно възможно. 

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Украинските военни заявиха, че са използвали балистични ракети ATACMS, за да нанесат удар по руска радиолокационна станция, за да намалят способността на Москва „да открива, проследява и прихваща аеродинамични и балистични цели“. Военните не съобщиха кога е бил нанесен ударът, нито посочиха мястото на радарната станция „Небо-М“. Те добавиха, че според тях в Русия са останали 10 такива оперативни системи, всяка от които се оценява на повече от 100 млн. долара. Впоследствие министерството на отбраната на Русия заяви, че военните са унищожили 113 безпилотни летателни апарата над Белгородска, Воронежка, Курска и Брянска област.