Свят

Русия успешно е превзела ключовия украински град Вухледар

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко шестима души са загинали, а други трима са ранени в южния град Херсон след руски артилерийски обстрел на пазар. Още шестима души бяха ранени, след като бяха засегнати от руски огън, докато чакали на автобусна спирка в града. Най-малко един човек е загинал, а 32-ма са ранени в южната област Запорожие, след като Русия е поразила жилищни сгради и инфраструктура с въздушни бомби. На свой ред Украинските сили заявиха, че са унищожили 11 от 32 руски бойни дрона, изстреляни по цели в страната. Междувременно стана ясно, че руските войски напълно контролират град Вухледар в източната част на Донецка област в Украйна. Това става след като по-рано украински официален представител заяви, че руските войски са достигнали центъра на града. Впоследствия Москва съобщи, че е превзела още две селища на фронтовата линия - Крутий Яр в Донецка област и Вишневе в североизточната Харковска област. От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил по какъв начин да се отговори на руските действия.

Проведох срещи с военното ръководство относно нуждите на нашите бригади, относно ситуацията на фронта. Обсъдихме нещата, които нашите партньори наистина могат да подобрят в близко бъдеще. Ясно виждаме основните насоки за това какво точно трябва да се отговори и по какъв начин.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

Междувременно главният прокурор на Украйна Андрий Костин заяви, че Киев разследва убийството на 16 украински военнопленници, които са били пленени от руските сили на източната фронтова линия, след като са се предали. Костин заяви, че мъжете изглежда са били застреляни при инцидент, станал близо до Покровск. На свой ред Кремъл съобщи, че е задържал 39 души, сред които девет тийнейджъри, в няколко руски региона, обвинявайки ги, че подкрепят „украински терористични“ групи.