Икономика и технологии

Около 22% от българите успяват да спестяват

От Euronews България Euronews България
Pari Portfeil Portmone Banknoti Moneti BGNES Снимка: BGNES архив

Малко над една пета от българите успяват да спестяват. Най-често спестяванията са за спешни случаи или инциденти, следват почивки и ремонти. Това стана ясно по време на пресконференция на Експертния клуб за икономика и политика.

Според експертите в България спестяват едва 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население на страната, предаде БТА. Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, посочи икономистът Стоян Панчев.

Около 58 процента от българите, които спестяват, го правят всеки месец. Колкото по-високи са доходите, токова по-редовно спестяваме. Има обаче пакет от стоки и услуги, които са базови като разход и ако можем да ги покрием, можем редовно да спестяваме, каза Панчев.

68 на сто от българите спестяват за справяне със спешни случаи и инциденти. За почивка, пътуване и екскурзии спестяват 42 на сто от хората, за ремонт - 38 на сто, за семейни тържества - 21 на сто, за нова техника - 19 на сто, за автомобил - 15 на сто, за образование и за покупка на имот - 12 на сто, за здравеопазване - един процент. За инвестиции спестяват 6 процента от хората - това са предимно мъже под 60-годишна възраст, с доход над 2000 лева месечно, живеещи в столицата или областен град.