Цвят

Капсулата „Dragon“ достигна до Международната космическа станция

От Euronews България Euronews България

Космическият кораб „Dragon“ на компания „Спейс Екс“, пристигна на Международната космическа станция. Мисията на екипажа е през следващата година да върне у дома двама блокирани астронавти.

Двамата астронавти, които са блокирани на Международната космическа станция от месец юни, посрещнаха капсулата на SpaceX. Спасителната мисия потегли в събота в намален екипаж от двама астронавти и две празни места, запазени за Буч Уилмор и Суни Уилямс, които ще се завърнат на Земята следващата година.

От името на Експедиция 72 просто искам да кажа добре дошли на нашите нови другари от Dragon Freedom. Благодаря Съни. Беше страхотно пътуване, влизайки през люка и виждайки всички усмивки и колкото и да се смях и плаках през последните 10 минути, знам, че ще бъде невероятна експедиция. Наистина очаквам с нетърпение да започна работа тук.

Сунита Уилямс, астронавт

Дракон, на борда на който са Ник Хейг от НАСА и Александър Горбунов от Руската космическа агенция, ще остане на космическата станция до февруари, а това което трябваше да бъде едноседмично пътуване за Уилмор и Уилямс, се превърна в 8 месечно космическо приключение.

Причината за неволите съпътстващи тяхното пътуване са проблемите с кораба Старлайнър на Боинг. Повреди в капсулата бяха причина от НАСА да не позволят пътуване на борда му, поради сериозни съмнения в неговата безопасност.