Общество

Европейската космическа агенция ще изследва астероида Диморфос

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

През септември 2022 г. космическият апарат DART на НАСА се врязва в малък астероид на милиони километри от Земята и успява да измести орбитата муКосмическият апарат ДАРТ издълба кратер в астероида Диморфос, като изхвърли отломки в космоса и създаде подобна на комета следа от прах и отломки, простираща се на няколко хиляди километра.

Бяха необходими наблюдения с телескопи от Чили и Южна Африка, за да се определи доколко ударът е променил траекторията на 160-метров астероид около неговия спътник - много по-голяма космическа скала. Преди сблъсъка лунният апарат е обикалял около астероида-майка, наречен Дидимос, за 11 часа и 55 минути. Мисията HERA - кръстена на гръцката богиня на брака - ще стартира на 7 октомври.

Мисията Хера за първи път ще разполага с радар, който ще ни позволи да получим информация за вътрешната структура на астероида. Ще ни донесе набор от инструменти като термокамера и мултиспектрална камера, за да разберем свойствата на този астероид. А това е фундаментална информация, която можем да използваме тази техника при бъдещи изследвания на астероиди.

Ян Карнели, ръководител на проекта Hera, ЕКА

Космическият апарат HERA ще се отправи към Диморфос с два малки, подобни на дронове CubeSat, които ще бъдат разположени около - и евентуално ще кацнат на - Дидимос и Диморфос

Един от интересните аспекти на тази мисия е, че за първи път носим със себе си два CubeSat-а. Това са много малки космически апарати, подобни на безпилотни летателни такива, които ще се приближат много близо до повърхността на астероида и ще събират допълнителна информация. Те ще имат радар, проникващ в земята. Те ще имат мултиспектрални изображения. Идеята е да летим с по-евтини системи близо до опасната зона. Ще държим апаратът Хера на безопасно разстояние.

Ян Карнели, ръководител на проекта Hera, ЕКА

Учените казват, че е необходима още работа, за да се идентифицират не само повече от безбройните космически скали там, но и да се установи техният състав - някои са твърди, а други са купчини отломкиТе се надяват, че мисията HERA ще изиграе важна роля в създаването на техники за планетарна защита, ако бъдещ астероид застраши Земята.