Цвят

Бизнес за мини кораби привлича туристи в Мадагаскар

От Euronews България Euronews България
Madagaskar Madagascar Korabi AP Снимка: AP

Мадагаскар е четвъртият по големина остров в света и въпреки че е заобиколен от море, той има слаби традиции в корабостроенето. Но всичко се променя през 1993 г., когато в местната фирма ''The Village'' започват да се произвеждат ветроходни кораби - макар и миниатюрни копия на истинските. Само за три десетилетия, малкият бизнес става извествен и изработва модели за поп звезди, кралски особи и дори за папата.

Дъ Вилидж дори ще изложи два от своите кораби на предстоящия панаир във Венеция на 30 септември 2024 г. Homo Faber е международен празник на най-добрите занаятчийски изделия в света.

Грегъри Постел, съсобственик, The Village

Да инвестираш в хората, да ги подтикваш да надхвърлят възможностите си, за да създават модели по поръчка е просто невероятно. И накрая някой професионалист, който е специализиран в луксозната изработка да ни каже, че не може да се справи без нас е прекрасно. Ето това за мен е успехът.

Целта на собственика е да превърне Мадагаскар в международно бижу на занаятчийството. Това е една от най-бедните страни в света, а този вид инвестиции и престиж са важни за развитието на местната икономика. Изработката на всеки модел отнема между един и десет месеца - в зависимост от размера и степента на детайлност. Бизнесът получава планове от музеи, асоциации на корабоплаватели или морски архитекти, за да възпроизведе точни миниатюрни версии. То изработва предимно кораби от епохата на ветроходството.

В тази миниатюрна корабостроителница в столицата Антананариво работят 32 майстори. Някои от тях са там още от основаването на фирмата. На свой ред по-опитните ветерани обучават по-новите служители, тъй като в Мадагаскар няма официално занаятчийско училище.

Започва се с рязането на дървесината, след това с производството на палубата, производството на парчетата, има три вида : скулптирани, ръчно изработени и струговани парчета, след това е обковът на палубата, малките парчета се поставят на палубата, след това е завършващият етап с работилницата за платна.

Роми Хенинцоа, помощник-управител, The Village

Цената на моделите започва от 150 евро, но може да достигне до 10 000 евро за по-големите екземпляри. Всички суровини идват от местни материали в страната. Подобно на много други компании, разчитащи на туризма, Дъ Вилидж пострада по време на пандемията COVID-19. Преди пандемията местният бизнес казва, че е продавал около 300 кораба годишно, но сега се надява през 2024 г. да продаде между 80 и 100 броя.