Европа

Кравеферма в Донбас оцелява под постоянен обстрел

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Една от последните кравеферми в Донбас се бори за оцеляване. По-голямата част от служителите са напуснали военния район, а останалите работят в условията на обстрел и минирани полета.
Това е една от последните кравеферми в неокупираната част на Донбас. Хората тук правят всичко възможно, за да продължат работата си. Но на това място, нито те, нито животните са в безопасност. 
Руските сили са завзели близки градове, в които фермата е продавала млякото си. Тези пазари са изчезнали зад фронтовата линия.

 

Производството ни на мляко спадна от 11 на 2 тона. По-нататъшната ни перспектива е неясна, защото ако КраматОрск бъде евакуиран, за нас няма да има пазар, просто няма да има потребители. Ще бъдем принудени да евакуираме фермата.

Ихор Крюченко, животновъд

Животновъдството в източна Украйна е почти невъзможно – не само заради пряката опасност от войната, като постоянният обстрел и минирани полета и пътища, но и заради нарушените вериги на доставка и търсене. 
Въпреки че не се знае какво ще стане с тази ферма, някои от работещите тук остават. 

 

Работата е всичко за нас. Ако я нямаше фермата, нямаше да има и работа. Наоколо няма обществен транспорт или автобуси. Не може просто да си тръгнеш и да си намериш нова работа, дори и да искаш. Надявам се, че ще спечелим и всичко ще бъде наред.

Олександър Пятаченко

От всички предизвикателства, пред които е изправена фермата, най-трудно е сбогуването. Животните се държат по различен начин. Те се страхуват също като нас. Просто не могат да го кажат на глас, казва Халина Борисенко.
Преди войната тук са работили повече от 60 души. 6 месеца по-късно две трети от тях вече са напуснали, а приходите са намалели драстично.