Свят

Журналисти: Убийството на Насрала е повратна точка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Убийството на Насрала е повратна точка. Около това мнение се обединиха журналистите Ангел Петров и Христо Римпопов в ефира на „Добро утро, Европа“. Вероятно ще има отговор от Иран, той обаче ще бъде индиректен, смятат експертите. Няма връзка между възхода на крайнодесните в Европа и ситуацията в Близкия изток, коментираха още те.

„Повечето наблюдаващи региона в момента очакват да са нужни седмици или месеци да се осмисли колко голяма е тази загуба. Това беше човек, който не се показваше публично от почти 20 години, но чиито действия отекваха не само из региона. Тук въпросите са много повече от това дали Израел ще продължи да напада, защото виждаме, че той разширява кръга постепенно. Сега вече ударите са в градската част на Бейрут“, посочи Петров.

„Още от самото начало на военната кампания на Израел в Газа се говори за унищожаването на Хамас. Такова нещо не се поставя като цел срещу Хизбула. Хизбула е съвсем различно чудовище. Хизбула не може да бъде изкоренена. Затова не съм сигурен до колко логично е, дори в момента, когато Хизбула очевидно е в криза, да бъде подета някаква сухопътна офанзива към южната част на Ливан“, коментира Римпопов.

 

Вижте целия разговор във видеото.