Свят

Любомир Кючуков, дипломат: Може да се очаква радикализация и разширяване на базата на "Хизбула"

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Как ще се промени картината на бойните действия в Близкия изток след последния удар на Израел, в който е убит лидерът на „Хизбула“ ? Анализ на дипломата и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

"Те се радикализират след всеки подобен удар. Насрала беше един относително умерен лидер на "Хизбула" на фона на военното ръководство на тази организация. Оттук нататък това, което може да се очаква, е просто практически разширяване на базата и радикализация на "Хизбула" и на "Хамас", посочи Кючуков.

"Това е ескалация, която излезе извън рамките на досегашния тип ответни удари, защото те и от двете страни бяха съобразени с възможната реакция, за да не предизвикат глобален конфликт. Сега тази червена линия е премината. Вече говорим за сухопътна настъпление в Ливан от страна на Изрел, което прави нещата много по-опасни от гледна точка на един възможен регионален конфликт", отбеляза той.

"След изборите Съединените щати вече ще могат да вземат една много по-твърда позиция и тогава Нетаняху и Израел ще бъдат принудени да се съобразяват с нея", коментира Кючуков.

"В момента нещата изглеждат значително по-сложни и за самия Иран, тъй като това е удар по техния основен съюзник или прокси. Каква ще бъде реакцията е трудно да се гадае в момента. Има много възможности, както пряка, така и било то чрез хусите в Йемен, чрез допълнителна помощ за "Хизбула" и така нататък. Но това поставя в доста трудна ситуация новия ирански президент, който е от реформистското крило в иранската политика и се стремеше да възстановява връзките със Запада", подчерта той.

 

Целия разговор вижте във видеото.