Свят

„Хизбула“ потвърди смъртта на още двама високопоставени командири при израелските удари (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Lebanon Israel AP (2) Снимка: AP

Ливанската шиитска групировка "Хизбула" потвърди смъртта на високопоставения си командир Али Караки при петъчния израелски въздушен удар в Бейрут и тази на Набил Каук, друг висш служител на „Хизбула“, предаде Асошиейтед Прес.

Израелските военни съобщиха по-рано, че Караки е бил убит при въздушния удар, насочен към подземен комплекс в Бейрут, където са се събирали Насрала и други висши представители на „Хизбула“.

Израел твърди, че при удара са били убити най-малко 20 бойци на „Хизбула“, включително двама близки сътрудници на Насрала, единият от които е отговарял за охраната му.

Групировката ще трябва да се събере през следващите дни или седмици, за да избере новото си ръководство. Ливанският журналист и писател Махер Аби Надер заяви, че Сафидин или Набил Каук са били вероятните наследници.

Междувременно, броят на разселените в резултат на конфликта лица от Южен Ливан се е увеличил повече от два пъти и вече е над 211 000 души по данни на ООН.

"Хизбула" и Израел си разменят почти ежедневни удари, откакто започна войната между Израел и "Хамас", след като палестинската бойна групировка нахлу в Израел на 7 октомври, предизвиквайки опасения за регионална война.