Култура

Изкуство от Бахрейн, България и Франция в първия епизод на АРТ-И-ФАКТИ

От Екатерина Костова Екатерина Костова Продуцент

Изкуство от Бахрейн, България и Франция събира в четвърт час първият епизод на АРТ-И-ФАКТИ - новото културно дайджест предаване на Euronews Bulgaria.

АРТ

Пластични композиции от алуминий и мед, които обединяват традиция, култура и модерност - това е светът, който донесе в сърцето на София бахрейнският художник Рaшид Ал Халифа с първата си изложба у нас Continuum.

“Continuum значи свързаност, да минеш от едно място на друго, от една стъпка към друга, продължвайки”, каза той пред камерата на АРТ-И-ФАКТИ.

Учил в колежа на Хейстингс за изкуства и технологии в Съсекс, Великобритания и представял свои творби в различни галерии из целия свят, шейх Рашид е признат и за най-големия покровител на изкуствата в Кралство Бахрейн. В момента заема длъжността на председател на Националния съвет по изкуствата на страната, а фондацията, която създава, е посветена да създава мост между различни култури и народи. Какво още разкри пред камерата на АРТ-И-ФАКТИ художникът – вижте от 00:55 минута.

ПАРИЖ АРТ

Изложбата, с която музеят Жакмар Андре в Париж отваря врати след едногодишни ремонтни дейности, включва около 40 шедьоври от известната галерия Боргезе в Рим. Партньорството между двете институции предлага на посетителите колекция на художници от Ренесанса и барока, сред които Рафаело, Антонело да Месина, Пармиджанино, Лоренцо Лото, Тициан, Веронезе, Караваджо, Бернини, Рубенс, Герит фон Хонторст и др. Представянето на творбите ще хвърли светлина както върху историята на колекцията, така и върху значението на основните теми, изследвани от художниците.

В музея Жакмар Андре всяка година се организират забележителни изложби, а през 2006 г. той беше домакин на българската експозиция „Златото на Траките, съкровища на България“. Шедьоврите на Галерия Боргезе в Париж могат да бъдат разгледани до 5 януари 2025 г. А вие може да ги видите от 4:35 минута благодарение на нашия кореспондент в Париж Йорданка Костадинова.

СВЯТ

Може ли една дреха да издържи хиляди години и да предизвиква възхита в напредналото технологично време днес? Японското кимоно само по себе си е отговор. То е история, традиция, култура и съвременност. С „Пътешествие в света на кимоната“ започнаха и дните на японската култура в България. Освен красотата на цветове, орнаментите и истинските живи картини, които разказват истории в едно кимоно, присъстващите успяха да научат и някои любопитни факти.

АРТ-И-ФАКТИ благодари на секретаря по културните въпроси в посолството на Япония в България Кенто Мураки, който ни предостави кадри от ревюто в София, за да разкажем за японското кимоно от 8:00 минута.

ЦВЯТ

Какви прически за дамите ще са синоним на елегантност тази есен? Вместо отговор коафьорът Георги Стойнов предлага два варианта: на свободно спускащите се и леко нагънати като морски вълни коси и стегнатите в опашка.

Георги представи своята визия в първото за сезона събитие на Академията за мода у нас, което се проведе в Галерия „Милениум“ под наслов: „Новата елегантност“. Още от него очаквайте в следващото издание на АРТ-И-ФАКТИ, а предложението на Георги Стойнов може да видите от 9:54 минута във видеото тук.

АКТ

10 години ще отбележи тази есен Пловдив джаз фест. В лятното му издание, чиято заключителна вечер по традиция е под открито небе в село Марково, джаз певицата и основател на международния фестивал Мирослава Кацарова разкрива в аванс имената, които ще завладеят сцената под тепетата в първите три дни на ноември.

Любопитните да ги научат и да чуят как завладяващо звучат музикантите, може да "хванат" интервюто с Мира от  11:12 минута. Ще издадем в аванс, че пред камерата на АРТ-И-ФАКТИ: за фестивала тя признава, че е приключение, за джаза казва, че е свобода и начин да общуваш със самотата си. 

ФАКТ

Само няколко месеца след общата изложба „Пеещи пясъци“ на художника Моно Петра и слулптора Сава Цонев в софийската „Фабрика“, 17 творби от родопски камък изпълниха пространството на галерия U P.A.R.K в Пловдив.

„Чувствам се, сякаш Кольо Карамфилов ме гледа“, призна пред АРТ-И-ФАКТИ Цонев, който е един от създателите на галерията заедно с незабравимия пловдивски художник и куратора Радост Коцева. Новата експозиция впечатлява с топлия овал на скулптурите, чиято форма всеки зрител сам може да довърши във въображението си. Предлагаме ви да надникнете заедно с нашата камера в техния свят от 18:23 минута, за да видите как след „откриването“ на камъка в планината, Сава Цонев започва да „разговаря“ с него и да му вдъхва живот.

 

Цялото предаване може да гледате във видеото. Благодарим ви!

Повторението на първия епизод на АРТ-И-ФАКТИ е на 6-и октомври, а второто му издание – на 13-и октомври. Винаги в 13:30 часа.