Цвят

Венеция празнува седмицата на венецианското стъкло

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Производителите на стъкло, художниците и почитателите на стъклените изделия се събират във Венеция. Те ще имат възможността да надникнат в пещите на Мурано. Именно тук се създават най-ценните произведения и за да отпразнува това изкуство, градът провежда осмото издание на Седмицата на венецианското стъкло. Фестивалът дава възможност на стъклари и художници от цял свят да изложат своите произведения в града, но и да се опитат да научат няколко тайни на занаята. Симоне Джордани е майстор стъклар, който работи в тази сфера вече 40 години.

Стъклото е част от нашето наследство, култура и история. Венеция е живяла в лукс в продължение на векове, така че съм горд, че съм поел по този път, по тази работа. Според мен това е най-красивият град на света.

Симоне Джордани, майстор стъклар

В огнената пещ, загрята на над 1000 градуса по Целзий се разтопява коктейл от суровини и горещата, гумена на вид амалгама бавно се превръща в стъкло. Изкуството на стъкларството в Мурано датира от 8 век. То достига своя връх на популярност през 15 и 16 в., когато стъкларите на острова доставят стъкло на кралските дворове в цяла Европа. Производството на стъкло е ограничено до остров Мурано, за да се предотврати унищожаването на Венеция от пожарите, причинени от пещите, а също и за да се запазят по-добре тайните на стъкларите.

Очакваме посетители от цял свят. Ще можем да им представим изложби, конференции и обиколки с екскурзоводи. Ще има всякакви различни дейности и събития за ентусиастите, които не знаят нищо за обработката на стъкло. Остров Мурано и муранското стъкло винаги ще бъдат в центъра на Седмицата на стъклото във Венеция, но от година на година тя става все по-международна.

Камила Пурдон, координатор на Седмицата на стъклото във Венеция

За тазгодишната изложба, организаторите са избрали измежду 300 кандидатури от 45 държави. Изложбата е свидетелство за световната репутация, която Венеция и остров Мурано са си изградили през вековете. '#AWorldofGlass' продължава до 22 септември с участието на над 50 художници от 21 различни държави, сред които Съединените Щати, Южна Корея, Франция, Китай, Иран и Австралия.