Общество

Кардиолог: Българските пациенти имат невероятно лесен достъп до цялата здравна система

От Диана Радева Диана Радева Водещ

На Световния ден на сърцето - защо България остава на челните места по смъртност от сърдечно-съдови заболявания? Кои са малките неща, които можем да променим, за да имаме здраво сърце?

Съвети споделя в ефира на "Добро утро, Европа" кардиологът д-р Денислав Бойчев.

"Добре е на възраст след 40 години пациентите да почнат да търсят активно кардиолозите поне веднъж годишно. Нещо, на което искам да обърна изключително внимание, е това, че ангажиментът по профилактиката е на пациента. Той активно трябва да търси медицинския специалист и активно да спазва препоръките, които му се дават относно начина му на живота. Има и друг аспект на профилактиката и това е информираността на пациентите", отбеляза Бойчев.

"Българските пациенти имат невероятно лесен достъп до цялата здравна система. Първо, те лесно стигат до медицински специалист, независимо дали имат оплаквания или не, което не е точно така в другите страни. Също така, имат достъп абсолютно до най-модерните технологии и най-модерните медикаменти. Като голяма част и от технологиите, и от медикаментите са реимбурсирани или изцяло, или почти напълно от здравната каса. Тоест, медицината в днешно време в България е достъпна за всеки един пациент, независимо от неговия социален статус", заяви той.

"Дружеството на кардиолозите в България в момента е насочило голяма част от работата си точно върху разработването на платформи за обучение на пациентите. Имат една страхотна инициатива, която сега ще бъде насочена към децата и към подрастващите, която ще се проведе във всички училища в България съвместно с Министерството на образованието. Казва се "Седмица на сърцето", ще бъде от 30 септември до 4 октомври.
Целта на това нещо е първо да обучим децата и подрастващите кои са рисковите фактори. Второ, да им дадем съвети как да се справят с тях в бъдеще", сподели Бойчев.

 

Целия разговор вижте във видеото.