Общество

Лекар: Превенцията на рака на дебелото черво може да спаси живота на пациентите

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Добре е да помислим за себе си и семейството си, когато решаваме проблеми за здравето си. Вземайки решение за собственото си здраве и превенция ние всъщност мислим и за близките си, които няма да натоварваме ако всичко се развива рано и навреме. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ д-р Мариaна Атанасова - началник на Отделението по медицинска онкология към Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод инициативата „КОД: Превенция. Сега е време, за да имаш време.“ за превенция на рака на дебелото черво.

 Инициативата събира медици от различни здравни специалности, за да споделят ключова информация на тема превенция и профилактика на най-често срещаните болести и здравословни проблеми у нас. Кампанията се осъществява благодарение на дирекция "Спорт и младежки дейности" на Столична община и Фондация "Рестарт".

Д-р Атанасова сподели, че най-често в практиката си се среща с пациенти, чиито тумори са в по-напреднал стадий и са се развили бавно и без симптоматика, а именно по тази причина и превенцията е толкова важна.

„Ако един тумор се открие доста по-рано, може да не се стигне до химиотерапия, хормонална терапия или лъчетерапия. Хората често разбират, че има проблем, но се притесняват да отидат на лекар от страх, че ще се потвърди техният страх “, обясни още лекарят.

Целия разговор вижте във видеото.