Икономика

Природосъобразно земеделие: Англичани предпочитат местна продукция пред вносна

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Експерти твърдят, че се наблюдава културна промяна на стария континент, поради изменението на климата. Нарушени са обикновения живот и земеделието, а много ресторанти преосмислят менютата, за да намалят разходите си и да подчертаят местните продукти. 

Тази лондонска верига ресторанти е начело на трансформацията, като се фокусира единствено върху сезонни храни в радиус от 80 км. Подходът им отразява по-широка тенденция, тъй като много европейски потребители вече изразяват предпочитание към храни с местен произход.

Сега е още по-важно да се съобразяваме с принципите на устойчивото развитие, да се снабдяваме от правилните доставчици и да събираме реколтата през сезона.

Оливър Гладуин, творчески директор на ресторант

На 60 км от центъра на Лондон се намира модерна ферма с контролирана среда, в която се отглеждат храни по екологичен начин.

Ако се замислите, всички продукти се отглеждат тук, в Обединеното кралство, независимо дали става въпрос за чушка, ягода, домат или тиквичка. 

Джерард Вонк, управител на "Tangmere Airfield"

Тези новаторски земеделски техники позволяват целогодишно отглеждане на култури, което значително намалява зависимостта от внос. Местното земеделие може да намали транспортните емисии с до 40 %, което съответства на целта на ЕС за намаляване на въглеродния отпечатък по цялата верига за доставка на храни. Тъй като до 2025 г. се очаква 80 % от населението на Европа да живее в градовете, снабдяването с храна на местно ниво е от решаващо значение. Особено, ако държавите искат да постигнат целите си за устойчивост и да гарантират продоволствената сигурност на градското население.