Култура

Фестивалът "Sofia DocuMental" се завръща до 6 октомври в София

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Фестивалът "Sofia DocuMental" се завръща със специално пето издание на ключови локации в сърцето на София и онлайн в цялата страна. Всичко започва още днес и ще продължи до 6 октомври. Какво в никакъв случай не трябва да пропускаме разказват Радина Владимирова, програматор, мениджър партньорства и комуникации на фестивала, и Неда Миланова, директор на индустрията на "Sofia DocuMental".

"Всяка година спираме на нещо, което да покаже каква е целта на целия фестивал. Тя е да накара всички нас да излезем за малко от комфортната си зона, да погледнем реалността такава каквато е в различните ѝ форми, чрез най-въздействащите истории, които има на дневен ред. "Излез от балона" насочва точно към това. Просто да излезем за малко от тази изолация, в която се намираме по отделно", обясни Радина Владимирова.

"За повече от половината имаме режисьори на място, които ще представят филмите си и публиката ще има уникалната възможност да се срещне на живо с тях, да зададе своите въпроси. Обикновено дискусите наистина стават много интересни", допълни тя.

"Документалното кино, тъй като е по-ниско бюджетно в повечето случаи, жените имат малко по-голям достъп от това да стартират своята кариера именно в този вид кино. И за това много често, особено в последните години, се наблюдават интересни дебюти, тъй като документалното кино дава възможност и за по-експериментална форма на самия филм. Затова ние решихме така да акцентираме тяхното участие и да направим тази конкурсна програма, която има и награда, осъгурена от "Български фонд на жените". Победителят се избира от нашето международно жюри, тричленно, което включва представители от България, Румъния и Щатите", отбеляза Неда Миланова.

 

Целия разговор вижте във видеото.