Култура

Кинофестивалът „Синелибри“ започва на 10 октомври и ще продължи до 3 ноември

От Таня Байрактарова Таня Байрактарова Репортер

Остават броени дни до откриването на десетото издание на кинофестивала "Синелибри". Официалното откриване ще бъде на 10 октомври в зала 1 на НДК  и  ще продължи до 3 ноември. Журито ще оглави холивудската звезда  Мария Бакалова. А сред гостите на фестивала ще бъдат популярни имена като актрисата и певица Ан Кюсак, аржентинският режисьор Игнасио Серикио, италианският режисьор Даниеле Лукети, израелският журналист и сценарист Дани Розенберг.

 

23 дни кино, литература и пир за сетивата. Това обещават организаторите на кинофестивала „Синелибри“, който започва на 10 октомври в София.

„Синелибри“ е фестивал, който обединява кино и литературата. На практика е кинофестивал, който прави реверанс с литературата. Виждаме в селекцията множество адаптации, биографични филми и други заглавия, обвързани с литературата или вдъхновение от нея.

Жаклин Вагенщайн, инициатор и организатор на Международния кинофестивал за адаптации на литературни произведения „Синелибри“

В тазгодишната селекция ще участват близо 70 филма, а самият фестивал ще бъде открит с премиера на неаполитанската драма „Партенопа“ на Паоло Сорентино.

Българските зрители ще могат да видят филми, които никъде в света не са прожектирани, както и филми, които току-що идват от световни фестивали.

Жаклин Вагенщайн, инициатор и организатор на Международния кинофестивал за адаптации на литературни произведения „Синелибри“

Според Люк Леви, директор на Френския институт в България, поезията е това, което ни спасява, което ни изважда от реалността.

Както казва Ромен Гари, трябва повече Рамбо в нашия живот. Заповядайте във Френския институт в България за Седмицата на Гари. Неговите текстове са вплетени с поезия.

Люк Леви, директор на Френския институт в България

За десет години „Силибри“ се е превърнал във фестивал с национален мащаб.

„Това е и международен фестивал, поради което очакваме гости от страните с представителство в програмата филми, международните продукции, журито. Това е един мултидисциплинарен фестивал, който се превърна в емблема не само на град София, но и на цяла България“, каза д-р Илко Ганев – зам.-министър на културата.

Професионалният форум на литературните адаптации ВОВ (Based-on-Books) ще посрещне над 40 международни гости – актьори, писатели, професори, продуценти, режисьори от цял свят. Журито ще оглави холивудската звезда Мария Бакалова. Сред популярните имена ще бъдат още и актрисата и певица Ан Кюсак, аржентинският режисьор Игнасио Серикио, италианският режисьор Даниеле Лукети, израелският журналист и сценарист Дани Розенберг.