Култура

За 30-а поредна година започна филмовият фестивал в Сараево

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Церемонията по откриването на филмовият фестивал в Сараево се състоя в Националния театър и беше последвана от световната премиера на „Моето късно лято“. Това е нов филм на босненския режисьор и носител на „Оскар“ Данис Танович. 

 

Невероятно е, че октриваме 30-тото издание на фестивала. Показването на най-доброто от киното и използването му като инструмент за диалог и размисъл е било централна тема в първите издания на Сараевския филмов фестивал. Мисля, че е време да се съсредоточим изцяло върху бъдещето на събитието. 

Йован Марянович, директор на филмовия фестивал в Сараево

Сред преминаващите по червения килим и позиращите за снимки бяха Танович, номинираната за „Оскар“ босненска сценаристка и режисьорка Ясмила Збанич и палестинският режисьор Елиа Сюлейман. Именно на него беше връчена наградата „Почетно сърце на Сараево“ по време на церемонията. 

Всяка година тук, в Сараево, се събират над 1400 професионалисти в областта на киното. Всеки, който идва тук иска да открие вдъхновение за нови проекти и да открие нови таланти. Това е водеща конференция за филмовата индустрия в тази част на света. 

Йован Марянович, директор на филмовия фестивал в Сараево

Фестивалът ще продължи до 23 август, като ще бъдат показани 247 филма. За наградите „Сърцето на Сараево“ се състезават 54 филма.