Култура

"Мегалополис" – филмът, в който Франсис Форд Копола спира времето

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Франсис Форд Копола вярва, че може да спре времето.

Това не е само качество на главния герой в новия му филм "Мегалополис" Цезар Катилина, който може временно да замрази света и после да го пусне отново, но и лично виждане, желание на големия режисьор.

Всички сме имали моменти в живота си, в които се доближаваме до нещо, което можем да наречем блаженство. Има моменти, в които трябва да отидете на работа или друго място, но си казвате: "Не ме интересува. Ще спра времето, за да остана в този блажен момент". Веднъж се замислих, че наистина мога да направя това. И тогава за пръв път помислих върху факта, че човек може да спре времето.

Франсис Форд Копола – режисьор на "Мегалополис"

Времето като философска категория е важно за Копола. На 85 години това може да се окаже последният му филм. Съпругата му Елинор, на която е посветен "Мегалополис", почина този април. Режисьорът обмисля своя проект от близо 40 години.

Той сам го финансира със 120 милиона долара, използвайки приходите от своята винарска империя. Действието се развива в дистопичен Ню Йорк (наречен Нов Рим).

Адам Драйвър е архитектът-визионер Цезар, който е в конфликт с корумпирания кмет на Нов Рим, но се влюбва в дъщеря му Джулия (Натали Еманюел). Способностите на Цезар да спира времето произлизат от вещество, наречено Мегалон, което може да промени съдбата на метрополиса.

Киното е жив, постоянно променящ се организъм. Има режисьори, които правят филми без рискове, хвърлят се в проекта и си казват: "Е, чувствам се добре, но кой знае?" Може би греша, може би съм прав... Но е в сърцето ми, искам да го изразя. И това е, което се научих да правя. Не знам докъде стигнах, но винаги съм бил такъв. Винаги съм смятал, че когато твориш изкуство, трябва да го правиш с цялото си сърце.

Франсис Форд Копола – режисьор на "Мегалополис"

Режисьорът вярва, че по-голямата ценност за един човек и творец са приятелите, а не парите. Затова се е примирил, че няма да може да си върне инвестираните средства.

Независимо дали киноманите ще отидат да гледат "Мегалополис", ясно е, че този епос е страстно лично послание на един титан на американското кино към края на кариерата му. Въплътено от една реплика, която се чува няколко пъти във филма: "Когато скочим в неизвестното, ние доказваме, че сме свободни".