Цвят

От замърсител до производител на зелена енергия

От Николай Грозданов Николай Грозданов Международен редактор

В началото работата в нефтената и газовата индустрия беше страхотна, спомня си Джорди Зоневелд. Близо до дома му в Холандия е имало нефтена и газова компания, която през 2005 г. се разраства и наема служители. Работата в компанията е била нещо ново за него. Състояла се е в проектиране и изграждане на оборудване, използвано за отделяне както на нефт, така и на газ от солената вода, с която се смесват дълбоко под земята. 

Но 2015-а година е повратна точка за много хора в нефтената и газовата индустрия и Зоневелд е един от тях. Цената на петрола се срива. Големите компании по света спират големите си проекти. Продажбите на Dutch Frames Group се сриват рязко. Също по това време е подписано Парижкото споразумение за намаляване на емисиите на парникови газове, идващи от индустрията, в която работи. Зонвелд, който тогава вече е в топ ръководството на фирмата вижда изход от сложната ситуация и той е: зелен водород.

Двете ми дъщери се родиха в същия период и човек наистина започва да мисли повече за бъдещето. И така, беше ясно, че трябва да диверсифицираме, да се отклоним от петролната и газовата индустрия. Това вече не беше устойчива индустрия. И започнахме да разработваме портфолиото от водородни продукти като част от цялостния обхват на възобновяемите източници.

Джорди Зоневелд

По-голямата част от водорода, се произвежда от изкопаеми горива, от природен газ. Но Зонелд иска да вкара Frames в бъдещето, като направи зелен водород, като разделя водата на водород и кислород, използвайки само чисто електричество.

И така находчивият бизнесмен превърща производството на чист водород в 10% от бизнеса на компанията през следващите пет години. По същото време в Ню Йорк, компания за чиста енергия, фокусирана върху водорода и горивните клетки, Plug Power, изгражда своя водороден бизнес. Двете компании споделят желанието да помогнат на клиентите да декарбонизират операциите си, както и вярата, че водородът ще играе голяма роля в прехода към чиста енергия. Plug Power придобива Frames през 2021 г.

Днес, ако погледнете новините и видите всички проблеми, причинени от изменението на климата, това наистина ви кара да се замислите, нали? Например, какво правим? И мисля, че като инженери ние сме в състояние да бъдем част от решението.

Джорди Зоневелд

Сега Plug Power има за цел да произвежда над 1000 тона на ден зелен водород в световен мащаб това десетилетие.