Свят

Петима са убити, поне 20 са ранени след руски удари в Украйна

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко трима души са загинали при руски ракетен удар по централния украински град Кривой Рог. Това съобщи областният управител Сергей Лисак. По думите му още трима души са ранени. Руските сили нанесоха и три удара по Харков, при които бяха ранени 15 души. В Херсонска област се съобщава, че най-малко една жена е загинала при обстрел. По-късно най-малко 4 души бяха ранени след руска ракетна атака срещу украинския пристанищен град Одеса. Губернаторът Олег Кипер заяви, че някои пристанищни съоръжения и граждански кораб, плаващ под флага на Антигуа, също са били повредени. На свой ред военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са унищожени 61 от 70 руски бойни дрона и една от четири ракети в 13 региона на Украйна. Стана ясно и, че Съединените щати подготвят пакет от военна помощ за Украйна в размер на 375 млн. долара. Той включва патрулни катери и допълнителни боеприпаси. Впоследствие президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Вашингтон.

Украйна винаги ще бъде благодарна на Съединените щати за подкрепата на нашата независимост - за цялата помощ, предоставена, за да ни помогне да устоим на тази война.

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-късно в Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще си възвърне контрола над Курската област „своевременно“, но отказа да каже колко скоро може да стане това. Междувременно Би Би Си и руският независим новинарски сайт mediazona публикуваха документ, в който се казва, че от началото на войната през 2022 г. са загинали повече от 70 хил. войници. Те обаче казват, че броят на жертвите е от официалните регистри и смятат, че истинската статистика трябва да е по-голяма. От своя страна Украйна забрани използването на приложението за изпращане на съобщения Telegram на официални устройства, използвани от държавни служители, военнослужещи и критично важни работници, защото смята, че Русия може да шпионира както съобщенията, така и потребителите. След обявяването на решението Telegram излезе с изявление, в което се казва, че никога не е разкривала ничии данни или съдържанието на някое съобщение.