Свят

Израел нанесе целенасочен удар в Бейрут, след като Хизбула изстреля 140 ракети по Северен Израел (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Израел нанесе въздушен удар по предградие на Бейрут в петък, малко след като „Хизбула“ атакува Северен Израел със 140 ракети, съобщиха израелските военни. Те заявиха, че са извършили „целенасочен удар“ в Бейрут, но не предоставиха повече подробности. От южните предградия на града се чуха експлозии, предаде Асошиейтед прес.

Базираната в Бейрут телевизия „Ал-Маядин“ съобщи, че безпилотен самолет е изстрелял няколко ракети по гъсто населения район, известен като Дахия.

Ливанските здравни власти съобщиха, че най-малко трима души са загинали, а повече от дузина са били ранени при израелския удар. Целта на атаката в претъпканите южни предградия на Бейрут по време на час пик, когато хората си тръгват от работа, а учениците се прибират от училище, не беше ясна веднага. Ливанското министерство на здравеопазването не съобщи подробности за самоличността на жертвите. Местните новинарски телевизии излъчиха кадри на ранени хора, извадени от руините на срината сграда, докато линейки бързаха към мястото на удара.

 

Israel Palestinians Lebanon AP Снимка: AP

По-рано днес „Хизбула“ изстреля 140 ракети по Северен Израел, ден след като лидерът на бойната групировка Хасан Насрала обеща да отмъсти на Израел за масово бомбено нападение, съобщиха израелските военни и бойната групировка.

Израелските военни заявиха, че ракетите са дошли на три вълни в петък следобед, насочени към обекти по опустошената граница с Ливан. 

От „Хизбула“ заявиха, че са атакували с ракети „Катюша“ няколко обекта по границата, включително няколко бази за противовъздушна отбрана, както и щаба на израелска бронирана бригада, която според тях е ударена за първи път.

Израелските военни съобщиха, че по райони на Голанските възвишения, Сафед и Горна Галилея са били изстреляни 120 ракети, някои от които са били прихванати. Пожарникарските екипи работят по потушаването на пожари, причинени от парчета отломки, които са паднали на земята в няколко района. Не е обявено дали ракетите са поразили някакви цели и дали са причинили жертви.

Други 20 ракети са били изстреляни по районите на Мерон и Нетуа, като повечето от тях са паднали в открити местности и няма данни за пострадали.

„Хизбула“ посочи, че ракетите са били в отговор на израелските удари по села и домове в Южен Ливан.

В четвъртък Насрала се зарече да продължи да нанася ежедневни удари по Израел въпреки смъртоносната саботаж на комуникационните устройства на членовете на организацията тази седмица, който той определи като „тежък удар“.

Двудневните атаки, за които бе обвинен Израел, бяха насочени срещу хиляди пейджъри и уоки-токита на „Хизбула“ и засилиха опасенията, че продължаващата вече близо година ежедневна размяна на огън между „Хизбула“ и Израел ще прерасне в открита война. Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си в нападенията.