Европа

Броят на жертвите от пороите в Централна Европа нарасна до 24

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Интензивните бури, които връхлетяха Централна Европа, достигнаха Италия, където за голяма част от страната бяха издадени предупреждения за проливни дъждове, силни ветрове и наводнения. В централния град Пескара вече има информация за наводнения, а предупрежденията на италианската метеорологична служба важат от северното крайбрежие на Емилия-Романя до крайния юг. Съобщава се, че италиански пожарникар е намерен мъртъв след опит да спаси хора, заклещени в автомобил. Десетки места са били евакуирани.

От миналата седмица насам бурята „Борис“ донесе широко разпространени наводнения и проливни дъждове в Чехия, Румъния, Полша и Австрия. Броят на загиналите нарасна до най-малко 24 души, след като Прага съобщи за четвъртата и петата си жертва. Тежко е положението и в Унгария. В столицата Будапеща все още се очаква Дунав да достигне максимална височина от около или малко над 8,5 метра.

Този период е най-трудният в усилията ни за защита. Той ще продължи една седмица и очакваме, че до след това високите нива на водата ще напуснат южната граница на Унгария.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария

Ситуацията е трудна и в Словакия. Дунав, втората по дължина река в Европа, излезе от бреговете си в град Братислава и наводни части от града.

Ще изчакаме нивото на реката да спадне преди да оценим щетите. Това, което вече знаем обаче, е, че има значителни щети по трамвайните линии и автобусните маршрути.

Якуб Мрва, заместник-кмет на Братислава

Междувременно смъртоносните горски пожари, бушуващи в Португалия, принудиха още хора да евакуират домовете си, докато екипите се борят с десетки пламъци. Задушаващите горещини и силните ветрове разпалиха поредица от горски пожари в северната и централната част на страната, при които загинаха седем души. Органите за гражданска защита посочват 42 активни огнища, а около 20 000 хектара растителност са изгорели.