Европа

Радан Кънев за Euronews: Европа се нуждае от климатична дипломация

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

Европа се нуждае от климатична дипломация, за да убеди другите големи икономически сили – най-вече САЩ и Китай, в необходимостта от дългосрочна политика за опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии. Това каза в интервю за Euronews Bulgaria евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ПП-ДБ), член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

„Европа сама не може да се справи с измененията в климата. Ние допринасяме, според различия изчисления, между 7% и 9% от човешкия фактор за климатичните изменения. Европа предприема много амбициозни мерки, част от тях рискови за европейската икономика и индустрия. Сега е време за това, което се нарича климатична дипломация – да убедим останалите индустриални играчи в света, на първо място Съединените щати и Китай, но също така и Индия, в това, че е необходимо и те да намалят своите емисии“, коментира Кънев.

„Допреди няколко години сякаш беше въпрос на някакъв научен или псевдонаучен спор дали се променя климатът. В момента е реалност, която виждаме всички. Аз се боя, че политиките за предотвратяване на климатичните промени се развиват много бързо, а политиките за адаптация към вече случващото се, изостават много“, посочи още той.

 

Целия разговор вижте във видеото.