Европа

Германия готви нови данъчни облекчения

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Германия иска да повиши прага на данъците върху доходите в отговор на най-високата инфлация в страната от десетилетия. Хората усещат скока на цените на храните и енергията, затова сега финансовото министерство обяви, че ще увеличи и детските надбавки с 8 евро.

 

За много хора животът стана твърде скъп. Страхуваме се, че цените на газа, енергията и храните ще се повишат. В същото време икономическите перспективи за страната ни са деликатни и прогнозите за икономически растеж трябва да бъдат преразгледани. Намираме се в ситуация, която изисква да действаме.

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

В Скандинавия цените на стоките и услугите в Дания са се повишили средно с 13,2% през последната година - най-високият скок от 1982-ра. През юли в Норвегия беше отбелязано исторически високо увеличение на цените на храните и напитките.
Междувременно в Съединените щати президентът Джо Байдън обяви, че инфлацията дава признаци за забавяне, но е необходима още работа, за да се подобри животът на хората. Потребителските цени останаха непроменени през юли заради острия спад в цената на горивата. Това беше и първият знак за облекчение за американците, които се борят с инфлация през последните две години.