Икономика

Иван Стойков, финансов анализатор: До края на годината инфлацията може да надхвърли 20%

От Euronews България Euronews България

Европейската централна банка вече повиши лихвения процент, а в четвъртък и Английската централна банка отбеляза най-високото повишение на лихвите от 27 години насам. Какво означава това за парите ни и ще се повишат ли лихвите по кредитите и депозитите?

„Надеждите на всички, които прилагат тези мерки са точно овладяване на инфлацията. Това са първи стъпки, чийто ефект тепърва ще се наблюдава“, заяви в студиото на Euronews PrimeTime финансовият анализатор към „Моите пари“ Иван Стойков.

По думите му, ако ЕЦБ се реши на по-голямо повишение на лихвения процент през септември спрямо планираното сега, това ще е знак, че досегашното не е дало резултат или той е бил твърде малък.

„Ако мерките, които се предприемат в момента, не дадат добър резултат, до края на годината предполагам, че инфлацията в България може да надхвърли 20%“, очаква финансовият анализатор.

Все пак той коментира, че е трудно да се правят прогнози.

Не очаквам да има ефект върху лихвите на депозитите, защото те зависят от решението на местните банки в съответната страна“, отговори Стойков на въпрос за това как ще се отрази повишението на основния лихвен процент отстрана на централните банки върху лихвите по кредитите и депозитите.

Първо отражение би имало върху лихвите по кредитите, които има плаващ компонент, базиран на Euribor“, отбеляза анализаторът.

По думите му при останалите лихви по кредити може да се очакват отложени във времето и сравнително по-малки повишения.

Според финансовия анализатор факторът за повишаването на лихвите по кредитите е самата инфлация.

„Ако искаме да съхраним стойността на парите си, трябва да намерим такава инвестиция, която да ни донесе по-висока доходност спрямо инфлацията, т.е. 16-17% за България“, посочи Стойков и препоръча инвестиции в капиталовите пазари, но подчерта, че това това е рисково начинание и не е известно докато ще продължи спадът на цените.

Целия разговор вижте във видеото.