Европа

Британците се връщат към парите в брой заради инфлацията

От Euronews България Euronews България

Пари в брой вместо кредитна карта - това избират все повече британци в опит да контролират по-добре месечните си харчове. Това се случва на фона на нарастващата инфлация и предупрежденията на Английската централна банка, че Великобритания ще влезе в дълга рецесия.

От британската пощенска компания "Пост офис" съобщават за завишено теглене на пари от гишетата през юли. Изтеглените суми са се увеличили с 8% на месечна база до малко над 800 млн. британски лири.

Сега положението е 50 на 50. В разгара на пандемията се ползваха карти, но през последните 6-8 месеца парите в брой леко се завръщат.

Томас Макглин, мениджър на месарница

Така докато пандемията засили плащанията с дебитни и кредитни карти, кризата с разходите за живот започва да забавя този процес. 

Експерти също потвърждават, че парите в брой помагат човек да следи по-добре наличностите си.

"Ако парите са пред вас и можете да ги видите, е много по-лесно да ги контролирате", казва Натали Сийни от "Cash Action Group".

Миналата седмица Английската централна банка обяви най-голямото повишение на лихвите от 27 години насам и предупреди, че Великобритания е изправена пред рецесия, която може да продължи повече от година.

Националната статистика на Острова сочи, че към месец юни потребителските цени са се повишили с 9,4% в първата половина на 2022-ра.