Добро Утро, Европа

Д-р Емилова: Намалете месото и солта през лятото

От Николай Лефеджиев Николай Лефеджиев Водещ

За да се чувстваме добре, докато навън е 30 градуса, трябва да намалим месото и солта и да увеличим плодовете и зеленчуците.

Това обясни пред Euronews Bulgaria диетологът д-р Людмила Емилова.

Въпреки че ледените напитки ни изглеждат като най-логичният избор по време на горещините, по думите на специалиста ефектът от тях ще е обратен.

 

Да направим така, че кръвта ни да е по-разредена и то чрез начина си на хранене. Намаляваме силно животинските храни от менюто. Примерно ядем един път в седмицата животинска храна, а 6 дни сме на веганска храна – много сурови плодове, много сурови зеленчуци. Като зеленчуците ги ядем на обяд и вечерта като една много хубава голяма салата в, която обаче да не сложим сол е най-добре, за да имаме по-ниско тегло, да нямаме отоци, да нямаме високо кръвно налягане и да не повреждаме бъбреците.  

По повод на обилните закуски през летните месеци, д-р Емилова, каза че сутринта до 12ч. трябва да приемаме нещо, която не изисква енергия за храносмилане. „Това са смутитата, суровите плодове, фрешовете. Това трябва да ядем до обяд всички", каза диетологът. Плодовете е най-добре да са сезонни, допълни д-р Емилова.
Вижте цялото интервю във видеото.