Европа

По-строг граничен контрол: От днес влизат в сила новите правила в Германия

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

От понеделник сутрин германската гранична полиция ще извършва внезапни проверки на паспортите по всички сухопътни граници. Очакват се опашки по пунктовете за преминаване, особено в северната и западната част на Германия. Експертът по миграция Свеня Нидерфранке обяснява защо това се случва.

Германското правителство иска да покаже, че прави нещо, и с оглед на предстоящите избори и отминалите избори това е много важен политически сигнал. Така се предполага да си върнем контрола върху границите.

Свеня Нидерфранке, експерт по миграция

Граничният контрол беше въведен по-малко от месец след нападението с нож в град Солинген.

Проучванията показват, че обикновено при тези гранични проверки се залавят не големите риби, а по-малките. Не всеки контрабандист също ще бъде хванат. Подобни престъпници знаят къде са граничните проверки и ще намерят различни начини да влязат в страната.

Свеня Нидерфранке, експерт по миграция

Правителството се надява, че при тези проверки лицата, на които е забранено да влизат в Германия, ще бъдат отблъснати на границата. А как обществото възприема тези разширени проверки?

„Не мисля много за допълнителния нов граничен контрол. Смятам, че Европа е спечелила много чрез Шенген. Все още си спомням Европа от времето, когато във всяка държава имаше граница, и се радвам на това, което е в момента. И мисля, че проблемът не е в миграцията, а по-скоро в интеграцията в Германия“, споделя Хайко Бонмайер – жител на Берлин.

„Не мога да се съглася с това, което се случва в Берлин. Не, не мисля, че това ще промени нещо, защото все още ще има много работници, които липсват в много отрасли. Негативните настроения, като отхвърлянето на имигрантите, вероятно са по-дълбоко вкоренени в социално-икономическия контекст“, казва Тимоти – студент в германската столица.

Тъй като полицията и властите извършват тези проверки от понеделник сутринта, експертите и полицейският профсъюз предупреждават, че се нуждаят от още хиляди служители. Въпреки това, при толкова разтегнат федерален бюджет, изглежда малко вероятно тези длъжности да бъдат създадени.

 

За Euronews от Германия – Лив Страуд