Европа

Германия затвори ислямски център заради антисемитизъм и връзки с Хамас

От Euronews България Euronews България
Police Policia Polizei Policai AP Снимка: AP, архив

Германските власти съобщиха, че са затворили ислямски център в Бранденбург, провинцията, която обгражда Берлин, заради предполагаеми връзки с палестинската бойна групировка Хамас, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Сутринта бяха извършени претърсвания в ислямския център Фурстенвалде ал-Салам и домове в Бранденбург и Берлин, съобщи вътрешното министерство.

„Ислямският център Фурстенвалде е свързан с ислямистката терористична групировка Хамас и Мюсюлманското братство. Организацията действа срещу свободния демократичен ред, разпространява антисемитски разкази и отрича правото на Израел да съществува. Не можем да приемем това“, заяви държавният министър на вътрешните работи Михаел Щюбген.

Германия определя Хамас за терористична организация, а външният министър обяви, че приема създадената в Египет организация Мюсюлманско братство за „релевантна ислямистка групировка“.

Този ход дойде малко по-малко от две седмици преди парламентарните избори в Бранденбург, на които крайнодясната и антиимиграционна партия „Алтернатива за Германия“ се очаква да постигне значителни успехи.

Ислямският център в Бранденбург беше основан през 2018 г. и предлагаше набор от дейности за мюсюлмани от района на Фурстенвалде. Той ръководеше и местната джамия Ал-Салам.

Началникът на разузнаването в Бранденбург Йорг Мюлер каза, че има опасност мюсюлманите да бъдат „директно изложени на екстремистки нагласи и ислямистка идеология чрез работата на асоциацията.

Германия обеща да се справи с ислямисткия екстремизъм, след като съобщи за нарастване на ислямистките заговори след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната в Газа.

През юли властите закриха Ислямския център в Хамбург, след като стигнаха до заключението, че той е „ислямистка екстремистка организация“, свързана с Иран и ливанската групировка Хизбула.

Бившият ръководител на центъра, Мохамед Хади Мофатех, напусна Германия тази седмица, след като му беше връчена заповед за депортиране.

Дебатът около ислямския екстремизъм се разпали допълнително след смъртоносното нападение с нож в западния град Солинген в края на август.

Трима души бяха убити, а осем ранени по време на нападението, за което се твърди, че е извършено от сириец, търсещ убежище. Ислямска държава пое отговорност за атаката.