България

Проф. Динко Динков: Светът не може без природните богатства на Русия

От Euronews България Euronews България

На територията на Русия се намират огромни разработени находища, без които световната икономика, поне засега, не може бързо да се пренастрои за някакви алтернативни източници. Това означава икономически срив в глобален мащаб.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime професорът по международни отношения в УНСС Динко Динков.   

Той предупреди, че след края на лятото липсата на синьо гариво ще се усети още по-остро остро в цяла Европа, като сред най-потърпевшите страни ще бъде Германия.

„Очевидно Германия, която доста дълго време залагаше на достъп до енергоносители на Русия, сега трябва да се пренастройва, но за това е нужно време“, отбеляза проф. Динков.

Рано или късно, ако Русия бъде изолирана и се спрат доставките на газ, петрол и много други суровини, вероятно ще се наложи по силов път да се направят опити да се сложи ръка над тези богатства. Нали разбирате, че Русия е ядрена държава и това крие много рискове.

Динко Динков, професор по международни отношения в УНСС

Според проф. Динков ситуацията около Запорожката АЕЦ в Украйна се нагнетява в резултат на много преднамерени човешки действия.

Университетският преподавал свързва призива на САЩ към американските граждани в Украйна да напуснат страната незабавно именно със заплахите, идващи от възможни саботажни действия на територията на Запорожката АЕЦ.

По думите му в последните дни се забелязват „едни много крайни позиции на украинските власти, които разтревожиха и страните от НАТО, подкрепящи по принцип Украйна“.

„Ако Русия се опитваше да постигне някаква „финландизация“ на НАТО, на практика със своите действия Русия получи обратното – Финландия, даже и Швеция стават членки на НАТО, което създава принципно нова ситуация в Балтийско-скандинавския район“.

Проф. Динков изрази мнението, че настояването на украинския президент за тотална подкрепа за Киев, включително по отношение на Кримския полуостров вещае нови усложнения.

Университетският преподавател посочи, че напрежението в глобален мащаб нараства и има нужда от трезва оценка на процесите, които се развиват с много голяма динамика

Проф. Динков не вижда особени перспективи пред евентуално посредничество на Швейцария в конфликта между Русия и Украйна.

Целия разговор вижте във видеото.