Европа

Турция изпрати нов сондажен кораб да търси нефт и газ в Средиземно море

От Euronews България Euronews България

Анкара изпрати нов сондажен кораб, който да търси нефт и газ в спорните води на Средиземно море. Новият плавателен съд може отново да ескалира спора с Атина за правата върху газа. Партньорките в НАТО Турция и Гърция отдавна спорят за газовите находища в източната част на Средиземно море. Атина обвинява Анкара, че извършва незаконни проучвания за газови находища край гръцките острови.

Президентът на Турция направи тържествено освещаване на четвъртия турски сондажен кораба "Абдулхамид Хан" на първата му проучвателна дейност в Средиземно море.

Нашите проучвания и сондажи в Средиземно море са в рамките на собственото ни суверенно владение. Не е необходимо да искаме разрешение или ратификация от когото и да било. Нито марионетките, нито тези, които държат конците им, ще могат да ни попречат да получим правата си в Средиземно море.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Коментарите на Ердоган бяха препратка към острия спор за морските граници и правата за добив на енергия от шелфа със съседна Гърция.

Той съобщи, че новият кораб ще започне сондирането на около 55 км от брега на Газипаса, район в провинция Анталия, северозападно от Кипър.

През лятото на 2020 г. напрежението беше особено високо, след като Турция изпрати кораб за сеизмични проучвания, придружен от военни кораби, в район в Източното Средиземноморие, за който Гърция твърди, че е неин континентален шелф. Гърция изпрати военни кораби, за да пресече турската флотилия, заявявайки, че има изключителни права върху потенциалните подводни залежи на газ и петрол там. Двете страни проведоха военни учения като демонстрация на сила.

Турция оспорва претенциите на Гърция, като настоява, че малките гръцки острови в близост до турския бряг не трябва да се вземат предвид при очертаването на морските граници. Анкара обвинява Атина, че се опитва да заграби несправедлив дял от ресурсите на Източното Средиземноморие.

Неотдавна съюзниците от НАТО се обвиниха взаимно в нарушаване на въздушното си пространство. Турция също така е обезпокоена от милитаризирането на островите от страна на Гърция, като твърди, че това е нарушение на международните договори за демилитаризиране на източните егейски острови в близост до Турция.

"Абдулхамид Хан" е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3 700 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.