Европа

Олга Стефанишина пред Евронюз: Киев ще направи промени, за да се присъедини към ЕС

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Global_And
Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Украйна ще извърши нужните реформи, за да бъде приета в ЕС. Това заяви новоназначеният министър на правосъдието на страната Олга Стефанишина в ексклузивно интервю за Евронюз. Тя добавя, че много сфери ще претърпят реорганизация.

Миналата седмица Върховната Рада на Украйна одобри кандидатурите на няколко нови министри, които ще заемат ключови места. Сред тях бе и Олга Стефанишина. Освен досегашния си ресор на вицепремиер, отговарящ за присъединяването на Киев към Европейския съюз и НАТО, тя получи и нов мандат като министър на правосъдието на страната. Стефанишина обяснява това съчетание със стремежа на Украйна към членство в ЕС, като казва, че процесът на присъединяване не е свързан само с комуникацията с ЕС, а до голяма степен с много вътрешни реформи. Ексклузивно пред Euronews тя казва, че министерството на правосъдието също ще претърпи реорганизация.

 

Министерството на правосъдието ще бъде разширено с ново огромно предизвикателство, свързано с правното сближаване и привеждане на украинската правна рамка в съответствие с тази на ЕС. И това е работата, която ще бъде масово координирана от Министерството на правосъдието. По принцип процесът на присъединяване и връщането ни в европейското семейство е свързан с ценностите, върховенството на закона и основните области. И тук Министерството на правосъдието ще бъде основният ръководител на надзора на цялата тази програма за реформи. Никой в Украйна не е уморен, можем да се адаптираме по пътя, ще запазим всички функции, които са ни необходими, за да поддържаме страната в действие. Ако това ще изисква нови размествания, то те ще бъдат направени.

Олга Стефанишина, министър на правосъдието на Украйна, заместник министър-председател по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция

Стефанишина е добре позната и в Брюксел, тъй като е ключов преговарящ в усилията на Киев да се присъедини към ЕС. В речта си пред депутатите преди назначаването си тя заяви, че са необходими хиляди правни промени, за да може Украйна да стане член на Европейския съюз.

 

Олаф Шолц смята, че следващите преговори за мир трябва да включват и Русия

Канцлерът на Германия каза, че той и украинският президент Зеленски са съгласни Русия да бъде включена в бъдеща мирна конференция, насочена към прекратяване на войната в Украйна.

Олаф Шолц призова за увеличаване на усилията за разрешаване на конфликта.

 

Със сигурност ще има нова мирна конференция и президентът Зеленски и аз сме единодушни, че тя трябва да бъде с участието на Русия.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Предишната среща за мир в Швейцария през юни завърши с подкрепата на 78 държави за "териториалната цялост" на Украйна, но без ясен път за постигането на тази цел.

Русия не участва във форума. А Володимир Зеленски изрази благодарност за подкрепата, която получи на срещата на Контактната група за Украйна в Рамщайн, Германия.

На нея САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за 250 милиона долара, докато Великобритания ще изпрати 650 ракети за противовъздушна отбрана на Киев. От германска страна Украйна ще получи още 12 самоходни гаубици.

 

Благодаря на всички, които работят и се борят за Украйна, за нашия народ и интереси. Всеки ден, всяка седмица трябва да направят Украйна по-силна.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

А битката за стратетическия град Покровск в Източна Украйна се ожесточава.

Над 20 000 души са останали в града, въпреки че украинските власти не спират с евакуациите на цивилно население.