Свят

Зеленски защити промените в украинското правителство

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Новите министри в украинското правителство встъпиха в длъжност, след като Върховната Рада подкрепи техните кандидатури. С този очакван ход бяха сменени ключови ръководители на ведомства – на външните работи, правосъдието, стратегическите индустрии, земеледието и природните ресурси.

Олга Стефанишина, която отговаряше за европейската и евроатлантическата интеграция, поема правосъдното министерство.

Изправени сме пред много предизвикателства, които далеч надхвърлят препоръките за политики, включително хиляди регулаторни предизвикателства. Приемам предложението да оглавя министерството на правосъдието, чиято ключова функция е правната политика. Сега тя ще бъде пренасочена към регулаторна консолидация и съгласувана с преговорния процес за членство в Европейския съюз.

Олга Стефанишина – назначена за министър на правосъдието на Украйна

Андрий Сибиха замени Дмитро Кулеба като ръководител на украинската дипломация. Той трябва да вдъхне нов импулс на усилията на Украйна да си гарантира дългосрочна военна подкрепа от Запада. 

Президентът Володимир Зеленски заяви, че преструктурирането на кабинета е необходимо, за да се изпълнят няколко основни задачи.

Благодаря на парламента, че подкрепи кандидатите за министри. Изключително важно е държавните институции да заработят по-активно отпреди – на всички нива. Да се осигурят повече инвестиции от партньорите в отбранителната индустрия на Украйна. По-голям напредък в преговорите с Европейския съюз, докато подготвяме бъдещото споразумение за присъединяване. Повече взаимодействие и разбирателство между централното правителство и регионите. И, разбира се, повече подкрепа за фронта.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски потвърди, че Румъния е завършила процеса по даряването на една противоракетна система "Пейтриът" на Украйна, както и че са изпратени бойни подкрепления на фронта при Покровск, в източна Украйна, които да спрат настъплението на руските войски.