Европа

Поредна руска атака: Ударена е гражданска инфраструктура в Павлоград

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

Един човек е загинал, а десетки са били ранени след руски въздушен удар по гражданска инфраструктура в украинския Павлоград в Днепропетровска област. Това съобщиха местните власти. Според областния управител Сергий Лисак сред ранените има и три деца. В града са регистрирани няколко удара. Новинарската агенция BBC съобщава, че руските сили вероятно са изстреляли пет севернокорейски балистични ракети Воронежка и Ростовска област.

Павлоград, град с население над 100 000 души, се намира на над 110 км западно от фронтовата линия. Днепропетровска област в централно-източна Украйна е редовна мишена на руски ракети, безпилотни самолети и артилерийски удари.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение към участниците в годишната международна икономическа конференция в Италия. След посещението си в Германия по-рано в петък Зеленски продължи да подчертава необходимостта на Украйна от оръжия с далечен обсег на действие от международните партньори.

Това, което искаме, е как да използваме това оръжие за далечни разстояния. Нашата цел ще бъдат само военни летища. Бихме искали оръжие, което може да работи със сто и триста километра. Това е всичко.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Президентът на Украйна ще проведе разговори с италианския министър-председател Джорджия Мелони в събота. По-рано тази седмица руски въздушен удар беше насочен срещу украински военен тренировъчен център в Полтава, при което загинаха повече от 50 души и стотици бяха ранени.