Общество

Новите стандарти за детските столчета: Стават ли за всички автомобили и какви са подобренията?

От Рая Стоянова Рая Стоянова Репортер

От началото на месеца са в сила нови стандарти за детските столчета в автомобилите. Според новия регламент, столчето трябва да отговаря на ръста на детето, а не на теглото. Какви са другите изисквания, които ако не спазим, ще бъдем санкционирани?

Отговорите потърси репортерът на Euronews Bulgaria Рая Стоянова.

„Стандартът влезе в сила още през 2013 година и всъщност на няколко етапа бяха въведени различни неща. Така че в момента столчетата, които се продават на пазара, не са нови и не са по-различни от това, което родителите в последните години са свикнали да виждат“, обясни Радослава Митрова от фондация „Деца на борда“.

По нейните думи новият стандарт има няколко подобрения в сравнение с предишния.

„От една страна се въвежда страничен удар за столчетата, което до момента не се правеше. И другото важно нещо е, че възрастта, до която децата трябва задължително да пътуват обратно на движението, се повишава на 15 месеца. Това обаче е прекалено малко все още и затова ние винаги съветваме родителите да задържат детето си колкото е възможно по-дълго време обратно на движението, минимум до 4-годишна възраст и минимум до 105 см, по възможност повече“, каза още тя.

„Това, което всъщност е най-важно при избора на столче, е то да бъде съобразено с възрастта, ръста и теглото на детето. Няма такова нещо като универсално столче за кола. Не всяко столче пасва на всяко дете и не всяко столче пасва на всяка кола“, посочи експертът.

 

Вижте още във видеото.