Цвят

Рекордна жега: Лятото на 2024 г. е най-топлото в историята

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Лятото на 2024 г. е било най-горещото в историята на Земята, според службата за изменение на климата Коперник. Това прави още по-вероятно тази година да се окаже най-топлата, измервана от човечеството. Данните са на Европейската климатична служба Коперник. Рекордните горещини през 2023 г. и през 2024 г. бяха подсилени от естествения климатичен модел на Ел Ниньо. Естественото затопляне на температурите на морската повърхност в източната част на Тихия океан - се наблюдаваше от юни 2023 г. до май 2024 г. Това доведе и до повишаване на градусите в атмосферата. Въпреки това човешката дейност остава най-значимата причина за повишаването на глобалната температура.

Това беше най-топлият август и най-топлото лято в световен мащаб. И това се случва в момента, в който, Ел Ниньо вече не е основният двигател. Основната причина е антропогенното изменение на климата и увеличаването на парниковите газове в нашата атмосфера.

Карло Буонтемпо - директор на института за изменение на климата "Коперник"

През лятото в цяла Европа бяха счупени температурни рекорди. Австрия изпита рекордна жега. Испания имаше най-топлия август в историята, във Финландия също бе рекордно горещо, а Швейцария отбеляза втори най-топъл летен сезон.

Месеците август през 2024 г. и 2023 г. бяха най-горещите в световен мащаб с 16,82 градуса по Целзий. Този юли не подобри рекорда от 2023 г., но тъй като юни . беше много по-горещ от юни 2023 г., това лято като цяло беше най-горещото.

Започнахме годината от високи нива на температурата. Януари беше най-топлият в историята, както и февруари и така нататък, и така нататък. Така че в известен смисъл имаме тази натрупана топлина в системата, въпреки че юли не беше рекорден.

Карло Буонтемпо - директор на института за изменение на климата "Коперник"

Тихият океан ще навлезе в по-хладната фаза на Ла Ниня през следващите месеци. Така последните четири месеца на годината най-вероятно няма да са рекордно топли. Но дори това явление, едва ли ще попречи на 2024 г. да бъде обявена за най-топлата в историята.