Европа

Гореща вълна: Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина отчетоха температури от над 40 градуса

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Сръбската национална метеорологична служба предупреди за едноседмична гореща вълна с температури до 41 градуса. До 18 август времето ще бъде много горещо с максимални температури от 35 до 41 градуса. В предупреждението се казва още, че времето ще варира от опасно до много опасно и издадоха препоръка хората да внимават с излизанията навън. Според тях най-тежката част от горещата вълна ще засегне южните части на страната. Междувременно топлинната вълна се завърна и в по-голямата част от Румъния, като сега половината от страната отново усеща жегата. Оранжев и жълт код са в сила до края на седмицата, но метеоролозите предупреждават, че високите температури ще продължат и през следващите. Хората, живеещи в южната и западната част на страната, споделят, че се справят особено трудно с горещините. 

"Харесва ми жегата, но въпреки това мисля, че е твърде горещо. Тази година нямах възможност да остана на терасата си, вкъщи прекарвах времето си само вътре, с включен климатик. Никога не съм си мислила, че ще избера климатика вместо лятната свежест", казва гражданка.

Силната гореща вълна и сушата опустошават реколтата от царевица в Босна това лято. Фермерите в зърнения център около Биелина изчисляват, че между 40 и 60 % от реколтата им е пострадала тази година. Страната е засегната от три горещи вълни тази година и единственото, което фермерите могат да направят, е да гледат как царевичните им посеви изсъхват на полето.