Свят

Военни анализатори: Ракетите на Иран не са толкова точни, колкото се смяташе

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Докато Иран заплашва да атакува Израел заради убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран, неговата прехвалена ракетна програма предлага един от малкото начини за отговор на директен удар. Но възникват въпроси доколко опасни са тези ракети.

Оръжейната програма стоеше зад безпрецедентното нападение на Иран с дронове и ракети срещу Израел през април. Но малко от тези оръжия достигнаха целите си.

Много бяха свалени от САЩ и съюзниците на Израел, докато други или не са излетели, или са се разбили по време на полет. Дори тези, които стигнаха до Израел, изглежда пропуснаха целта си.

Сега нов доклад на експерти предполага, че една от най-модерните ракети на Техеран е с по-малка точност, отколкото се смяташе досега.

САЩ предполагат, че 50% от изстреляните ракети са се провалили при изстрелването или не са успели да достигнат целите си. А САЩ и техните съюзници свалиха много от тези ракети по време на полет.

Джон Гамбрел – директор на бюрото за Иран и Персийския залив, Асошиейтед прес

По принцип се смяташе, че тези ракети имат точност в обхват от 500 метра. Според оценките в доклада, те имат обхват на точност от 1.2 километра. Това означава, че ракетите не са толкова точни, колкото са смятали иранците.

Ако иранските ракети не са в състояние да поразят определени цели, "това променя ролята им", смятат експерти. Те вече не са толкова ценни за провеждане на конвенционални военни операции.

Иран все още не е ударил по Израел. Ако реши да го направи, балистичните и крилатите ракети и дроновете ще бъдат част от потенциалната атака. Но новият доклад, както и оценки на Асошиейтед прес, предполагат, че ракетите не са толкова точни. Един експерт казва, цитирам, „те може да се използват като терористични оръжия, насочени към градове или други места“. Всичко това се случва на фона на информациите, че Иран продължава да обогатява уран до нива, близки до тези за производството на ядрени оръжия.

Джон Гамбрел – директор на бюрото за Иран и Персийския залив, Асошиейтед прес

Иран многократно заяви, че ще отмъсти за убийството на Исмаил Хания, въпреки че Израел не пое отговорност за атаката.

В миналото иранските заплахи за отмъщение срещу Израел обикновено приемаха формата на атаки от проирански милиции в Близкия изток или нападения срещу израелски цели като посолства и туристи в чужбина. Географското разположение ограничава възможностите за пряка иранска атака.