Европа

Френската левица търси подкрепа за импийчмънт на Макрон

От Euronews България Euronews България
Macron Makron AP Снимка: АП, архив.

Радикалната лява партия „Непреклонна Франция“ твърди, че не е в правомощията на президента „да прави политически пазарлъци“, като визира усилията на Еманюел Макрон от юли насам да намери министър-председател, който да не бъде отстранен веднага при вот на доверие, пише „Льо Монд".

 

Депутати от партията „Непреклонна Франция“ поискаха от други политически формации да подкрепят техния опит за импийчмънт на президента Еманюел Макрон заради „сериозни нарушения“ при изпълнението на конституционните му задължения.

Макрон е в конфликт с „Непреклонна Франция“ и нейните съюзници от зелените, социалистите и комунистите заради отказа му да назначи техния кандидат Люси Кастес за министър-председател след неубедителните парламентарни избори през юли.

Макар че техният ляв съюз „Нов народен фронт“ спечели най-много места, нито един блок няма мнозинство в парламентарната зала, разделена до голяма степен между левицата, центристите на Макрон и крайнодясната "Национален сбор".

„Националното събрание и Сенатът могат и трябва да защитават демокрацията от авторитарните наклонности на президента“, пишат депутатите от „Непреклонна Франция“ в проекторезолюцията за импийчмънт. Техният парламентарен лидер Матилд Пано заяви, че са изпратили документа на други депутати, за да съберат подписи.

Всеки опит за отстраняване на Макрон чрез процеса на импийчмънт, описан в член 68 от Конституцията на Франция, се сблъсква с големи трудности за постигане на успех, защото за одобрението му са необходими две трети от членовете на Асамблеята и Сената, взети заедно.

Мнозина конституционни експерти обаче твърдят, че учредителният документ на Петата република от 1958 г., написан с предположението, че избирателната система ще доведе до ясно мнозинство, не дава точна представа за правилния начин на действие в случай на „висящ“ парламент. Макрон обоснова отказа си да назначи Кастес за ръководител на правителството с това, че негов дълг е да осигури „институционална стабилност“.