Европа

Вучич подписа с Макрон сделка за 12 изтребителя "Рафал"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Франция ще продаде на Сърбия 12 изтребителя „Рафал“. Сделката на стойност 2.7 милиарда евро беше подписана в присъствието на двамата президенти Еманюел Макрон и Александър Вучич в Белград. Макрон я определи като „историческа“.

Изборът на Сърбия на изтребители Рафал беше ясен, представляващ дългосрочен съюз между нашите страни в рамките на по-силна, по-суверенна Европа. Този избор е част от нашата стратегическа автономност, правейки я по-силна.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Сърбия трябва да обнови стария си флот от руски самолети МиГ. Вучич също отдаде дължимото на споразумението.

Договорът включва пълен логистичен пакет, включително резервни двигатели и части. Стойността му е 2.7 милиарда евро. 12 нови самолета ще станат собственост на Република Сърбия.

Александър Вучич – президент на Сърбия

Русия е традиционен доставчик на бойни самолети за Сърбия, която отказа да се присъедини към международните санкции срещу Москва заради нахлуването й в Украйна.

Макрон предупреди, че след руската инвазия "играта на балансиране" на Сърбия между световните сили е "илюзия".

Сърбия е с безспорно влияние на Западните Балкани. Но това не е достатъчно от гледна точка на дългосрочното развитие на страната, защото трябва да положим усилия да догоним или поне да се доближим до страни като Словакия, Румъния, Хърватия и Словения. В този смисъл партньорството с Франция е много важно.

Боян Станич – заместник-директор на Търговската камара на Сърбия

Но продажбата на „Рафал“ на руския съюзник Сърбия поражда известни опасения. Едно от тях е как Франция ще предотврати споделянето на толкова сложна военна технология с Русия.