Европа

Жители на Сърбия излязоха на протести срещу добив на литий

От Елица Маймарева Елица Маймарева Международен редактор

В няколко града в Сърбия се проведоха протести срещу проекта за изкопаване на литий, който правителството на балканската страна наскоро подписа с Европейския съюз. Литият, който се счита за критичен материал от блока и Съединените щати, се използва в батериите за електрически превозни средства и мобилни устройства. Постигнатата по-рано този месец сделка за „критични суровини“ може да намали зависимостта на Европа от Китай и да приближи Сърбия, която има тесни връзки с Русия и Китай, към ЕС. Сделката обаче беше остро критикувана от природозащитници и опозиционни групи в Сърбия. Те твърдят, че тя ще нанесе необратими щети на околната среда и ще донесе малко ползи на гражданите. Най-големият литиев резерв в Сърбия се намира в западна долина, която е богата на плодородна земя и вода.

Тук съм заради децата и внуците ми. Ние имаме нужда от чисти вода и въздух. Имаме нужда от прясна храна.

Таня Попович, местен жител

През 2021 г. мултинационалната компания Рио Тинто започна проучвания в района. Това предизвика огромна съпротива, като жители блокираха основни пътища. След това беше наложено прекратяване на изследванията. По-рано този месец обаче Конституционният съд на Сърбия отмени предишното решение на правителството да отмени проекта. Той е на стойност почти два милиона и половина долара. 

Ако всички се обединим и сплотим, нито една компания ще дойде тук да разкопава нашата земя.

Биляна Степанович, журналист

Тези протести са най-голямото предизвикателство към все по-авторитарното управление на сръбския президент Александър Вучич досега. Вучич заяви, че каквито и да било изкопки няма да започнат преди 2028 г. Също така, правителството ще поиска твърди екологични гаранции, преди да разреши копаенето. Някои правителствени служители намекнаха, че може да се проведе и референдум по въпроса.