Европа

В Сърбия се проведе многолюден протест срещу добива на литий

От Euronews България Euronews България
Serbia Lithium Litium Protest Surbia AP Снимка: AP

Близо 30 хиляди души протестираха в сръбската столица срещу откриването на литиева мина в долината Ядар от минната компания "Рио Тинто". Протестът започна в 20 часа (българско време) на 10 август и беше организиран от няколко екологични сдружения.

Един от опозиционните лидери Мариника Тепич, обяви, че вчера са били изпратени около 200 полицаи в пълно снаряжение и най-малко 40 цивилни доброволци.

„Срещу гражданите са изпратени кордони, сякаш са най-големите терористи“, каза Тепич. Полицията дори е извела няколко жени, а двама души са арестувани.

„Изпращането на 300 души, 200 от които в пълно снаряжение, срещу хора, които не са предизвикали безредици и искат да изразят недоволството си, защото не желаят да живеят в отровна среда – това е зловещо“, посочи Тепич.

Днес вицепремиерът на Сърбия и министър на вътрешните работи Ивица Дачич обяви, че полицията ще повдигне наказателни обвинения срещу "всички извършители на престъпните деяния за прекъсване на международния обществен трафик и застрашаване безопасността на гражданите“.

Дачич добави, че "министерството на вътрешните работи е позволило гладкото развитие на железопътния трафик". Снощи протестиращите блокираха две белградски жп гари в столицата - Прокоп и Нови Белград.

"С намесата на полицията в 05.30 ч. местно време е осигурено безпроблемното протичане на железопътния трафик, с което са създадени условия за нормално протичане на обществения живот в интерес на всички граждани", каза още министърът, цитиран от "Данас".