Европа

От Париж с любов: Балансът между Изтока и Запада в Сърбия се отплаща

От Euronews България Euronews България
Emmanuel Macron AP Еманюел Макрон, президент на Франция. Снимка: АП, архив.

Френският президент Макрон се отърси от опасенията за връзките на Сърбия с Русия, за да сключи изгодни сделки за придобиване на бойни самолети и ядрена енергия.

Сделките на стойност няколко милиарда евро бяха сключени въпреки опасенията за сигурността по отношение на продължаващите широкомащабни протести в Сърбия във връзка с разширяването на нейните литиеви мини и сближаването на Париж с Белград, който поддържа близки отношения както с Москва, така и с Пекин, пише "Политико".

Френският президент Еманюел Макрон и сръбският му колега Александър Вучич подписаха 11 двустранни споразумения, включително за 12 изтребителя „Rafale“, произведени във Франция, продажба на важни суровини като литий и разработване на ядрена програма за граждански цели за нарастващите енергийни нужди на Сърбия.

„Подписаното днес (вчера - бел.ред.) споразумение е от историческо значение“, каза Макрон. „Виждам, че много хора се възмущават от факта, че Сърбия има отношения с Русия и Китай... но аз уважавам суверенитета на Сърбия.“ Той отбеляза, че Франция е получила достатъчно удовлетворителни гаранции в преговорния процес за продажбата на самолетите - като според Вучич преговорите са вървели до последно.

Съгласно подписаната с „Dassault Aviation“ сделка Сърбия ще получи самолетите заедно с придружаващ логистичен пакет и резервни части на стойност 2,7 млрд. евро. „Това е огромна сделка за нас. Тя ще допринесе за значително увеличаване на оперативните способности на нашата армия“, заяви Вучич пред репортери.

 

Vuchich Александър Вучич, президент на Сърбия. Снимка: АП, архив.

Междувременно Вучич отхвърли въпросите на френските репортери относно отношенията му с Пекин и Москва.

„Няма да се извинявам за това (...) Знам, че Еманюел би искал да въведа санкции срещу Русия. Но ние не го направихме и не се срамуваме от решението си“, каза сръбският държавен глава.

Посещението на Макрон е свързано и с мащабни протести срещу подкрепян от ЕС проект за литий в страната. Когато миналия месец германският канцлер Олаф Шолц, ръководителят на „зелената сделка“ на ЕС Марош Шефчович и Вучич подписаха споразумение, с което се официализира подкрепата на ЕС за тази мина, основният аргумент беше, че проектът ще сближи Сърбия с блока.

Подписването на договора обаче постави Вучич в трудна ситуация, като съживи отново масовите протести срещу мината, която според протестиращите ще обрече сърбите на икономическа експлоатация и замърсяване на околната среда и ще отдалечи западните стандарти от тях. В отговор на това Вучич обвини демонстриращите, че подготвят заговор за свалянето му - с подкрепата на Запада.

Преди двудневната си визита в страната, Макрон изпрати писмо до сръбските всекидневници, в което отново се изказва за „здравината и жизнеността на връзките, които ни обединяват - французите и сърбите“, и заявява, че посещението има за цел да „подхрани и задълбочи нашето толкова ценно приятелство“.

„Посещението безспорно е от голямо значение за Сърбия“, заяви пред „Политико“ Бошко Якшич, външнополитически анализатор. „Президентът Макрон е приел да бъде защитник на Сърбия като един от ключовите лидери на Европейския съюз (...) и често е подкрепял политиките на Вучич, въпреки че Вучич е обект на критики от страна на Европейския съюз заради автократичния си стил на управление.“

В писмото си, както и по време на съвместното им обръщение в четвъртък, Макрон влезе в ролята на доброжелателен критик, който се опитва деликатно да побутне Сърбия в правилната посока. Според Якшич и Сърбия, и Франция ще спечелят значително от подновения си съюз.

„Френските интереси са предимно икономически и финансови, докато интересът на президента Вучич е отново да получи закрила и подкрепа от Запада за собствената си политика“, казва той.