Европа

Полското правителство обявява нови указания, с които потвърждава законността на абортите

От Euronews България Euronews България
Aborti AP Снимка: АП, архив.

Досега абортът беше възможен само в случай на бременност, която е резултат от изнасилване или кръвосмешение, или в ситуация на изключителна опасност за здравето на бременната жена.

 

Полското правителство обяви нови указания, които целят да улеснят безопасния достъп до абортите, като потвърждават законността на процедурата, която предизвиква силно обществено и политическо разделение. Съгласно действащия закон, абортите по здравословни причини са разрешени, но предходното консервативно правителство ограничи някои от допустимите обстоятелства за тях. Това доведе до масови обществени протести и засили опасенията и нежеланието на лекарите да се превърнат в обект на потенциално съдебно преследване.

Настоящото правителство на министър-председателя Доналд Туск обеща да либерализира закона, за да позволи абортите до 12-ата седмица на бременността, но това предложение не успя да събере необходимата подкрепа в парламента.

„Търсим такива начини за действие в съответствие със закона, които да позволят достъп до легален аборт на жени, които по различни причини трябва да имат право на такъв аборт“, заяви Туск.

В указанията, публикувани в петък от Министерството на здравеопазването, се заявява, че препоръката на един лекар-специалист, включително кардиолог, ендокринолог или психиатър, е достатъчно основание жената да получи легален аборт в болница, а лекарят, който извършва процедурата, не следва да носи наказателна отговорност. Преди това абортът беше възможен единствено при бременност, която е резултат от сексуално насилие, или в ситуация на изключителна опасност за здравето на бременната жена.

Тези строги разпоредби доведоха до редица смъртни случаи в страната, след като лекари отказаха да извършат аборт от страх да не бъдат осъдени или лишени от свобода. Лекарите или лицата, които помагат за извършването на аборт, могат да бъдат осъдени на до три години затвор. Жената няма да бъде подложена на съдебно преследване.

Министърът на здравеопазването Изабела Лешчина заяви, че в момента повечето лекари и болници не спазват разпоредбите, които позволяват ранен аборт въз основа на мнението на един лекар, и често търсят допълнителни мнения, докато времето изтича.

„Бременна жена, която се обърне към лечебно заведение, което има договор с Националната здравна каса, с медицинско направление, че бременността застрашава здравето ѝ, трябва да получи медицинската услуга аборт в това лечебно заведение“, каза тя.

Болниците, които откажат да извършат аборт на жена с медицинско направление, могат да бъдат глобени сдо 500 000 злоти (около 115 000 евро) или да загубят договора си с Националната здравна каса.

През 2020 г. съд, контролиран от предходното дясно правителство, отмени разпоредба, позволяваща прекъсване на бременност поради тежки, нелечими дефекти на плода. Това решение предизвика протести в цялата страна.