Политика

Спор в ДКК заради нови членове на съвета на директорите

От Euronews България Euronews България

Продължават скандалите в Държавната консолидационна компания. От ръководството ѝ се оплакват от политически натиск от страна на икономическия служебен министър Никола Стоянов. Оттам твърдят още, че новите членове на Съвета на директорите трябвало да се впишат в разрез с правилата.

Според изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова служебният икономически министър Никола Стоянов я заблудил като се опитал да назначи още трима души в борда на дружеството.

Министър Стоянов ме извика един ден на разговор, тръгвайки си накрая той ми предостави едно пълномощено и декларация и ми каза, че това е във връзка с дейността на ДКК. Той ми отговори, че ще депозира документи за промени в състава на директорите на дкк. да това е негово право, но не по този начин да бъда подведена.

Смиляна Нитова - изп. директор на Държавната консолидационна компания

В пресконференцията изненадващо се включи един от тримата избрани - адвокат Венцислав Димитров. Появата му предизвика смут и прекратяване на брифинга. 

След скандала Венцислав Димитров обяви, че служебният министър има право да попълва съвета на директорите, а изпълнителният директор на ДКК трябва да изпълни това решение.

Тя с действията си цели да саботира решенията на министъра, които са от миналия петък. Тези решения включват избор на трима нови членове, които по силата на неговото решение следва да бъдат вписани чрез заявление от страна на действащия изпълнителен директор или неин пълномощник.

Венцислав Димитров, избран за член на Съвета на директорите на ДКК

В позиция до медиите от Министерството на икономиката обвиниха Смиляна Нитова в саботаж и извършване на неправомерни действия.

Все още остава неизяснен въпросът дали днешната пресконференция е дадена от Смиляна Нитова като изпълнителен директор или като участник в предстоящата предизборна кампания.

Днешната пресконференция на ръководство на ДКК и вчерашната медийна проява на КЗП показват, че за някои от назначенията на предходния министър, всяка поискана информация за реалното състояние на поверената им организация, се възприема като пряко вмешателство в работата им.

Министерството на икономиката и индустрията отново им припомня, че имат институционален, а не политически принципал.

Освен адвокат Венцислав Димитров за нови членове на съвета на директорите са предложени още Костадинка Кърджиева и Иван Зангочев.