Euronews Сега

Планът на Европейския съюз за икономии на газ влиза в сила

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Планът на Еврокомисията "Спестете газ за безопасна зима" влиза в сила от днес, след като вчера бе публикуван в официалния вестник на ЕС. Целта е страните членки на Блока да намалят потреблението на газ с 15% в периода до края на март месец догодина. Според изчисленията, така ще бъдат спестени 45 милиарда кубични метра газ.
Според плана всяка страна членка на Общността трябва доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си на газ с 15% между 1 август и 31 март в сравнение със средния си разход за същия период през последните пет години.

 

Планът не случайно се нарича „Спестете газ за безопасна зима“. Той е ограничен във времето. Както е записано в него, той има общ групов механизъм, който да защитава енергийната сигурност на страните членки в Евросъюза. Комисията ще извършва мониторниг на ситуацията и ще решава какво трябва да бъде направено в този ограничен период.

Ерик Мамер, главен говорител на Еврокомисията

По данни на Европейската комисия, за постигане на тази цел ЕС трябва общо да спести 45 милиарда кубични метра газ.
Само за Германия намаляването на консумацията на синьо гориво трябва да е около 10 милиарда кубични метра.
След като Москва значително намали доставките на газ за европейски държави през последните месеци, с този си ход Брюксел се подготвя за евентуално пълно спиране на доставките за ЕС
Новият план за действие при извънредни ситуации предвижда също възможността за задействане на механизъм в целия ЕС в случай на широко разпространен недостиг на газ, въвеждащ задължителни цели за икономии на газ сред страните.
За да бъде задействан този механизъм ще трябва да дадат одобрение най-малко 65% от общото население на Евросъюза или поне 15 от страните членки.
Някои държави, включително Италия и Испания, си осигуриха изключения от подобна мярка и ще трябва да спестят под 15 процента газ.
Междувременно доставките на руски газ за Латвия, които бяха спрени на 30 юли по обвинение в нарушаване на условията, бяха възобновени.